Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Jeste li znali 3.

Evo opet nekoliko zanimljivih informacija koje su rijetko viđene ili neviđene na netu. Pošto čitam dosta raznih materijala vezano za Zagreb (stare novine, stara gradska vijećanja, knjige i dr) uvijek si zapišem zanimljivu informaciju. pa evo da vam pokažem dio toga.

Na blogu postoji već ste znali (1) i ste znali (2) pa vidite koje su to zanimljive informacije, a možda ih niste znali

U Zagrebu postoji 16 tramvajskih okretišta. Dok ih nisam stavil na papir činilo mi se da ih ima dosta manje. Oni su:
(okretište i linija tramvaja)
1. Prečko - 5 i 17
2. Savski most - 4 i 7
3. Sopot - 6
4. Zapruđe -14 i 8
5. Savišće - 2 i 3
6. Žitnjak - 13
7. Ljubljanica - 3, 9 i 12
8. Zapadni kolodvor - 1
9. Črnomerec - 2, 6 i 11
10. Mihaljevac - 8, 14 i 15
11. Dolje - 15
12. Kvatrić - 13
13. Borongaj - 1, 9 i 17
14. Dubec - 4 i 11
15. Dubrava - 7 i 12
16. Maksimir - 5

U Zagrebu ima 79 katoličkih crkvi i kapela

Zagreb je kao sjedište Hrvatske prvi put spomenut 7. ožujka 1557.g i bio je glavni do 1767.g kada Varaždin postaje sjedište Hrvatske. Zbog velikog požara koji je zadesio Varaždin 1776.g Zagreb opet postaje i ostaje glavni grad Republike Hrvatske

U Arheloškom muzeju se čuva tzv "Zagrebačka mumija". U svjetsku povijest je ušla zbog natpisa kojim je bila omotana a nazvana je "Zagrebačka lanena knjiga". Taj pisani omot je najduže etruščansko pismo sa 1130 riječi na 340 cm trake. paleografskom analizom je utvrđeno da je mumificirana 390.g pr kr. U zagreb je došla kada ju je Mihael Barić kupio u Egiptu oko 1850.g

Dekretom Josipa II. iz 1774.g njemački jezik zamjenjuje latinski i hrvatski jezik. Dekretom je naloženo da se u roku 3g moraju u državne službe i pravosuđu uvesti njemački jezik kao službeni. Postepeno je njemački "preuzeo" i novine. U početku je njemački jezik bio statusni simbol, jezik plemstva i vojnih činovnika. Danas je velika većina ostala u današnjem govoru na zagrebačkom području što se more videti u "Purgerskom rječniku".

Prve zagrebačke novine je 1771.g pisao Antun Jander (porijeklom čeh) u kaptolskoj tiskari. Novine su bile na latinskom jeziku i nije sačuvak primjerak ovih novina već se spominju u starijim knjigama i publikacijama.

Prvi javni uređeni dječji park u Zagrebu a i u Hrvatskoj je Krešimirac, na Trgu kralja petra Krešimira 4. Autor parka je Josip Siessel koji je i autor Pionirskog grada, groblja Miroševac te spomen-područja Dotršćina.

Prvi film u Zagrebu je prikazan 1896.g u zgradi Kola na Mažurancu. Prvi hrvatski film je bil "Brcko u Zagrebu " iz 1917. i prikazivao se u kinu Metropol. Kino se zvalo kasnije Zagreb ali je porušeno i zaista je šteta kaj se nije ni na jedan način obilježil ovaj događaj. Prvi cjelovećenji zvučni hrvatski film je bil "Vatroslav Lisinski" iz 1944. redatelja Oktavijana Miletića. Njegov kratki film "Šešir" je zapravo prvi uopće hrvatski zvučni film snimljen 1937.g. (prvi zvučni film u svijetu je snimljen 1927.g).


Toliko od mene za sada. Nadam se da ste nekaj novog saznali i da vam se dopal ovaj post.

Serbus i uživajte. Ak se najde koja greška najte kaj zamerit. :)

Kaj velite (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom