Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Nepoznato o poznatom

U današnjem postu ću napisati neke stvari koje možda znate a možda i ne. Nek stvari i nisu možda toliko bitne i zanimljive ali će bit nekih stvari koje se nebi trebale zaboraviti. Žal mi videti kako neke stvari propadaju, kako padaju u zaborav. Sve je više onih koji su došli u grad isključivo zbog vlastitog interesa i profita, pritom ne štedeći grad, građane Zagreba, povijest i kulturu ovog grada. Nadam se da će uskoro bit bolje, da nam se grad neće uništavati zbog pojedinaca već da će se graditi na zadovoljstvo i korist građana i grada. Nemam niš protiv nikakve nacionalnosti, vjere ili rase. Svi smo mi ljudi, al ne volim one koji uništavaju povijest i znamenitosti grada koje su se čuvale generacijama i stoljećima. Bio on tek došao, došao prije nekog vremena pa i one koji su tu rođeni a uništavaju grad i imovinu grada. Sve je više mladeži koji ne poštuju i ne čuvaju tu imovinu. Da sad pak ne ulazim previše u ovu temu, krenut ćemo sa današnjim planom za ovaj post :))

Jeste li znali:
- da je 1786. godine je osnovano Streljačko društvo za koje se dalo 1838. izgraditi Streljački dom. Prvi sportski objekt u Zagrebu. Taj objekt je i do danas sačuvan i u njemu kino Tuškanac. Nekoliko je puta pregrađivan i dograđivan. U toj su se zgradi održavali i razni skupovi ondašnjih velikaša. Tu su se održavali i sastanci Iliraca. Zgrada je poslužila jedno vrijeme i kao pomoćno kazalište HNK. Vrijedi spomenitu i jednu zanimljivost koju malo tko zna - u ovoj su se zgradi održavali i prvi plesni tečajevi Pietra Coronellia koji je došao 1859. u Zagrebg na poziv grofa Ambrozia Vranjicanija da mu nauči plesati kćer Klotildu. 1860. je otvorio školu plesa i lijepog ponašanja. Zanimljivo je i to da su njegove kćeri vodile tu školu sve do 70ih godina 20st.

-prvi automobil u Zagrebu je bio 16. kolovoza 1899. dovezao grof Bombelles iz Vinice kraj Varaždina., dok je pvi zagrepčanin koji je imao svoj auto bio (vjerujem već svima poznat) Ferdinand Budicki. On je 1901. bio vlasnik prvog zagrebačkog automobila. valja spomenuti i to kako je Budicki morao naučiti voziti komisiju koja je kasnije izdavala dozvole. Ta ista komisija koju je Budicki naučio voziti - ga je i rušila :). Tako da nije položio vozačku iz prvog pokušaja. Budicki je bio i prvi vozač koji je napravio i automobilsku prometnu nezgodu.

- Kad sam ga već spomenuo, Vatroslavu Lisinksom je pravo ime Ignac Fuchs.

- Jeste li kad čuli za zagrepčanku Katarinu Matanović Kulenović? Malo tko je čul za nju. On je prva hrvatska pilotkinja i prva žena u Europi koja je skočila padobranom.

- Prva kondukterka u tramvaju je bila Paula Landsky

- Pretpostavljam da ste čuli za Šteficu Vidačić. Ona je bila Miss Zagreba 1927. koja je postala Miss Jugoslavije i Miss Europe. Kanije se proslavila i u glumi. Ona je po nekim pričama "kriva" za propast zagrebačkog ugostitelja Mihaela Erdeca - poznatijeg kao Miškeca (Miškecov prolaz - o njemu prikupljam još neke podatke pa ću mu posvetiti jedan post).

- Osim kaj je poznat po izumu penkale, nalivpera i prvog hrvatskog aviona, Slavoljub Penkala je izmislio i đepnu svjetiljku, zračni jastuk, insekticid, deterđent (ali nije imao financije da pokrene proizvodnju pa nije patentirao ), ksilolit, poboljšao je gramafonsku iglu koja je trajala 5 puta duže od dotadašnjih,usvaršio je i mikrofon u gramafonu kako bi snimljeni zvuk bio još kvalitetniji, rotirajuću četkicu i td. Njegova tvornica u Zagrebu (koja je danas na veliku žalost ostavljena da propada) u suradnji sa Monsterom bila najveća tvornica pisaćeg pribora u svijetu od 1912.-1926.

- Je tko čuo za Miroslava Singera, prvog hrvatskog učitelja tjelovježbe - danas znano kao tjelesni odgoj ili samo tjelesni (nekad znano kao TZK - tjelesno zdrastvena kutulra). On je prva osoba pokopana na Mirogoju. Datum njegove smrti je nesiguran. U župnim papirima piše da je umro 5.11. 1876. u nekim papirima da je umro 4.11. dok na njegovom grobu piše 1.11.1876.

- Malo tko zna za prvi hrvatski film - Brcko u Zagrebu koji se prikazivao 1917. u kinu Zagreb (onda Metropol). Taj fim nije sačuvan i nema niti jedan primjerak.

- Iako nije iz Zagreba, njegov spomenik je vjerojatno jedan od poznatijih u gradu Zagrebu - Petar Preradović. Njegovo ime nosi ulica i trg na kojem je smješten ali svi taj trg od milja zovemo Cvjetni. Ne znam ste znali da je njegova unuka Paula Preradović Molden, autorica Austrijske državne himne koja se i danas svira uz nešto sitno izmjenjen tekst.

- Piva u Zagrebu ima dužu tradiciju nego što piše na etiketi Ožujskog piva - 1892. Piva u Zagrebu se toči još od davne 1650. Točila se u privatnim kućama. Prvi spomen pive je u kući Basaričekovoj. Ta se ulica zbog toga zvala Pivarska.

- prva električna svjetilja nije bila upaljena 1907. već 1877 na uglu Ilice i Gundulićeve. I danas vam tamo stoji stara lampa. Nisam otkrio da li je to baš ona prva ili je jedna od kasnije postavljenih. al uglavnom, starinska je pa kad budete u blizini slobodno bacite pogled.

- prvi hrvatski pilot je bio Dragutin Novak. On je bio pomoćnik i asistent Penkali dok je gradio prvi hrvatski avion.

Evo, ovo je jedan dio. Bit će toga još. Ako slučajno primjetite da je neki podatak netočan i da imate još neku zanimljivu informaciju - pišite mi na mail. Ovdje napisane zanimljivosti nekih pojedinaca i pojedinih zanimljivosti, imaju svoje priče ali sam ovdje stavo neke stavri čisto da naučite i saznate novo. O nekim stvarima ću posvetiti poseban post tj pisat ću samo o tome.
Toliko sada od mene u ovom postu. Nemojte zamjeriti na tipfelerima.
Servus

Kaj velite (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom