Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Kravat pukovnija

Serbus/servus (kak je kome draže)

nije me stvarno dugo bilo tu. Preveč posla oko nekih ideja i planova s firmom koju sam osnoval - Zagrebački kutak j.d.o.o. Trenutno je firma aza sad samo nakladnik za Purgerski rječnik a uskoro bi mogel i prvi projektić (nazovimo to tak) :) No, bute na vreme informirani.



Odlučil sam ovaj post posvetiti jednom zanimljivom i hvalevrijednom projektu u Zagrebu - Kravat pukovnija.

Kravat pukovnija je suradnja ustanove Academica Cravatica (AC) i i Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).
AC je ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. Osnivač je Potomac d.o.o a ravnatelj ustanove je Marijan Bušić, autor projekta Hrvatska - domovina kravate.
Smjena straže Kravat pukovnije javnosti je prvi put prikazana 10.srpnja 2010. te od prvog nastupa plijeni pažnju kak turista tak i domaćih građana. Kravat pukovnija je obučena u odore iz 17 st.

(foto: Ivan Brnčić, Kravat pukovnija smjena straže)

26. ožujka 2015.g na placu Dolac su građani mogli videti odabir 7 novih članova pukovnije od njih 14.
(foto: Ivan Brnčić, Odabir novih članova pukovnije)

Svaki kandidat se moral ukratko predstaviti
(foto: Ivan Brnčić, kandidat se predstavlja)

Nakon kaj se kandidat predstavil - moral je ostat na mjestu dok su drugi glasali tako što su iz dvije kape u kojima je bil grah (u jednoj crni a u drugoj bijeli) stavljali u treću.
(foto: Ivan Brnčić, glasanje)

(foto: Ivan Brnčić, zrna graha u kapi kao glasačko sredstvo)

Po principu najviše bijelih zrna graha su odabrana sedmorica novih članova pukovnije koji su dobili drvene mačeve koje će zamjeniti pravim, ručno rađenim metalnim mačevima na prisegi (prisega novaka je bila u ponedeljak 30.ožujka ) i dobiti prepoznatljivu crvenu maramu
(foto: Ivan Brnčić, predaja drvenih , privremenih sabllji)

Zapovjednik pukovnije Željko Matejčić je kandidatima koji nisu prošli selekciju čestitao na trudu i zalaganju.
(foto: Ivan Brnčić, zahvala na trudu iako nisu prošli selekciju)

Vrijedi spomenuti kako ovi vojnici doista uče i rade po strogim vojničkim pravilima.

Ovdje možete vidjeti smjenu straže na trgu bana Jelačića


Kad već pišem o pukovniji - da napišem i pokoju povijesnu crticu

Kravat pukovnija je vojska koja je formirana u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.g). Habsburgovci su na svoje granice postavili izbjeglice iz Osmanlijskog carstva (Srbi, Hrvati, Mađari, Rumunji). Kak su se nalazili na Hrvatskoj strani bez obzira na porijeklo - prozvani su Hrvati. Naziv Hrvat je uskoro zamijenio naziv Husar - naziv za laku konjicu. Zbog borbe za život i zemlju s neprijateljem, Hrvati su postali jedna od najboljih ali i i najopakijih pukovnija. Pljačkali su, palili, otimali ali su osvajali i bili ključni dio velikih pobjeda Habsburške monarhije. 1636.g se spominje najviše Hrvata - njih 15.000 u 19 pukovnija.
Kada su Hrvati došli u Pariz, na sebi su imali marame kao ukras ali su poslužile kao povoj pri ranjavanju, za brisnaje znoja ili zaštite od prašine. taj modni detalj se brzo raširio svijetom. Danas je kravata neizostavni detalj uglavnom poslovnog svijeta. Ime kravata je došla od naziva vojske Hrvata.


Evo, nadam se da sam barem malo pomogo oko upoznavanja Kravat pukovnije. Tko želi više i podobnije saznati gdje su raovali, kako su bili obučeni - morete videti na službenim stranicama Kravat pukovnije

Pozdrav i nadam se da nebu više prošlo puno vremena do sljedećeg posta.

Kaj velite (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom