Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Godišnjica ZOO vrta

Serbus!

Malo tko živi il dulje boravi u Zagrebu, a nikad nije navratio u Maksimir i ZOO vrt. U Maksimirskoj šumi 27. lipnja 1925. godine otvoren je zagrebački Zoološki vrt, iako ideja o otvaranju postoji i 40 godina prije otvaranja.

Foto:Ulaz u Maksimir, Ivan Brnčić

Otvorio ga je Mijo Filipović i prvo se zval Zoološki vrtić. Tri lisice i tri sove bile su prve životinje kojima je počel radit prvi u jugoistočnoj Europi, a danas najveći ZOO vrt u Hrvatskoj.

Foto:Deva, Ivan Brnčić

Današnji Zoo vrt broji 275 vrsti životinja i preko 2200 jedinki.

Foto:kokošasta guska, Ivan Brnčić

Sjećam se da sam ko klinac stajao na stolici u tramvaju kad bi prolazili kraj Zoo vrta kak bi videl slona, nosoroga, noja…

Foto:Lav, Ivan Brnčić


Prva slonica je dopremljena 1931. godine, a posljednja slonica uginula je 2006. u 40-oj godini. Zbog premalog prostora nije se razmišljalo o novom slonu, zapravo slonici jer zagrebački Zoo vrt nikada nije imal slona.

Jedan od najpoznatijih stanovnika je bil pavijan Štefek. Samo rijetki se danas mogu sjetiti žirafa u ZOO vrtu koje su došle još 1955., a nema ih od 1960. godine jer nisu bile atraktivne i zanimljive građanima i sponzorima, dok su za timaritelje i djelatnike bile nezgodne zbog visine i snage. Pročital sam u novinama da ih se sprema dovesti.

Još jedna zanimljivost – zagrebački ZOO vrt imal je najmlađeg timaritelja tigrova i lavova na svijetu – Stjepan Pogačić koji je tada imao samo 16 godina.

Foto:Crni labud, Ivan Brnčić

Sjećam se i toga da se kao ulaznica kupovala razglednica, da smo kupovali ribu kak bi nahranili tuljane. Kad sam već spomenul tuljane, nakon dugo godina, 2007. Vrt je dobio mladunče tuljana- Enza. Podatak kazuje da je za njegov meni trošeno po 130 eura dnevno. I sad zamislite koliki je novac potreban dnevno da bi se nahanile sve te životinje.



Današnji vrt je postao skučen i Uprava već godinama razmišlja o preseljenju Vrta, ali je tu dosta prepreka. Dok se ne nađe idealno rješenje i krene u realizaciju preseljenja, rade se nove nastambe.

Foto:Tuljani, Ivan Brnčić

Vrijedi spomenuti kako je zagrebački ZOO vrt uključen u nekoliko svjetskih organizacija za očuvanje ugroženih vrsta. Tako je posljednjih godina u Zagrebačkom zvjerinjaku na svijet došlo nekoliko ugroženih crvenih pandi.

Također je zgodno za spomenuti kako je krajem 2011. ispred parka Maksimir ocrtan pješački prelaz “zebra” crno – bijelim prugama prave zebre pa je ta pješačka zebra jedina “ne klasična” u Zagrebu, a valjda i u Hrvatskoj.

Ove godine se slavi i deseta godišnjica Edukativnog centra koji radi u sklopu ZOO vrta u koji možete doći, a nebute platili ništa.

Da vas ne zamaram preveč sa informacijama, preporučam da posjetite ZOO vrt ak već duže vrijeme niste, a ak niste u mogućnosti, da si nabavite knjigu ZOO vrta “Divlja djeca Maksimira – knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu.” Knjigu morete kupit u knjižarama il ZOO vrtu. Knjigu je osmislio, odabrao tekstove, sam napisao iskusni novinar i pisac Zvonimir Milčec. U knjizi stvarno morete pročitati zanimljivih tekstova, vidjeti slike koje još nigdje nisu objavljene jer su iz obiteljskih albuma kao iz zbirke MGZ i Arhive grada. Nebum rekel cijenu da nebu totalna reklama knjge.

Toliko od mene za ovaj post. Nadam se da je bil zanimljiv i da bute opet posjetili ZOO, svaka vaša posjeta je za hranu u smještaj životinja.

Foto:Medvjed, Ivan Brnčić

Kaj velite (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom