Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Mali dječak

U našem ljepom gradu Zagrebu stvarno možete vidjeti i saznati sve i svašta. Samo treba imat volje, znatiželje i malo upornosti. Kad god mogu svoje vrijeme iskoristim baš za to - naučiti još više o svom gradu i saznati neke nove zanimljivosti.
Bilježim si svaku sitnicu, pišem si sve ono kaj je meni zanimljivo. Na žalost, izgubil sam jednu bilježnicu sa dost tih stvari, al kaj bumo sad, ponovo skupljat nove i probat obnoviti stare zabilješke koje su ostale u glavi.
Tako mi je ostala u glavi jedna zanimljivost koju ću vam danas napisati.

Ima jedan kip dječaku koji se nalazi u dječjem igralištu na Krešimirovom trgu (Trg kralja Petra Krešimira IV) preko puta Ministarsva obrane. Ima jedna priča koju sam pročitao prije dost vremena, tražim ju al nemrem naći gdje sam to proočitao niti mogu potvrdit da je to zaista bilo tako. Pa priču vezanu za ovaj kip za sad stavljam kao tužnu priču i legendu.


Mali dječak, 1928, Emil Bohutinsky, foto: Ivan Brnčić (za uvećanu sliku kliknite na nju)

Kip predstavlja Dragutina Resa zvanog Dudo a izradio ga je Emil Bohutinsky 1928. g. na zahtjev oca Antuna Resa.
Antun res je bio bogati industrijalac, bavio se asfaltiranjem i njegova je frima spojena sa još dvije u današnju firmu Katran d.o.o.

Bila je priča da je njegov sin koji je imao nekih 5-6 godina stradao u jednoj svađi sa drugim dječakom zbog plišanog medvjedića kojeg je nosio svugdje sa sobom. Dječaci su se posvađali i ovaj drugi dječak je otišao doma i vratio se nakon nekog vremena sa čekićem te je udario Dudu koji je nakon nekog vremena zbog ozljeda preminuo.
Zato se na kipu vidi rasjekotina na čelu, a čekić drži u ruci kao podsjednik od čega je umro dok u drugoj ruci drži svog najdražeg mjedvjedića zbog kojeg je sve to završilo tragično.

Slučajno ak neko zna još nešto o ovoj priči nek slobodno kaže ili ak ima neki izvor koji potvrđuje priču. Unapred se zahvaljujem.

Toliko od mene za sada. Ostajte mi dobro i nemojte kaj zamerit na greškama :)

Kaj velite (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom