Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Crveni grb Zagreba na Crkvi sv. Marka?

Zakaj je na crkvi sv. Marka crveni grb grada ak je grb grada Zagreba plavi?

Crkva sv. Marka, snimio Brnčić Ivan


Postavljam to pitanje prijateljima, znancima, ljudima u grupama koji vole Zagreb al je jako malo onih koji znaju odgovor na moje pitanje.
Crkva sv. Marka je poprilično bila porušena u velikom potresu 1880.g koji je porušio veliki dio Zagreba. Arhitekti Hermann Bollé i Friedrich von Schmidt su obnovili Markovu crkvu i postavili joj današnji prepoznatljiv izgled i krov koji je danas atrakcija i ljepota Zagreba. 3. kolovoza 1896. Ivan pl. Bojničić Kninski je napravil prijedlog za grb i tog je dana predočio vladi svoj prijedlog koji je i prihvaćen. "Štit modre boje u kojem se vidi na zelenom brijegu srebrni grad s tri kule, praćen desno od rastućeg srebrnog mjeseca, lijevo od šesterokrake zlatne zvijezde. Iznad štita je zlatna kruna". Od tada se Zagrebov grb prikazuje na modrom tj plavom štitu. Od 90e se koristi grb bez krune.

Kaj znače simboli u grbu? Nema nekog službenog objašnjenja.
Dakle, grb se sastoji od zelenog brijega, srebrne (bijele) kule, zlatne (žute) zvijezde i srebrnog (bijelog) mjeseca.
>Zeleni brijeg predstavlja brdo Grič (Gradec) dok utvrda sa tri kule predstavlja grad (nekad naselje) Gradec (jedan od dva najstarija djela Zagreba). Vrata na utvrdi su otvorena i znači gostoljubivost (nisu uvijek vrata na kuli bila otvorena na grbu).
>Zvijezda i mjesec (mlađak) simboli su starih slavenskih predkršćanskih božanstava ljepote i ljubavi - božice Lade, koja se prikazivala u narodu kao zvijezda i boga Lelja, prikazivanog u liku mladog mjeseca ili mlađka;. Zbog velikog značaja oni su se i danas sačuvali u raznim oblicima kao sjećanje na ta božanstva. Često su se stari slavenski narodi koristili njihovim simbolima u heraldici pa ih tako možete naći kod Rusa, Slovaka, Čeha, kod nas bilo da se radilo o državnoj ili obiteljskoj kulturi ili umjetnosti. Kod nekih naroda mjesec označava narod a zvijezda sreća.
Boje u grbu:
> zelena označava nadu, besmrtnost, snagu, odanost;
> plava označava mudrost, slavu, plemenitost, vjernost, aristokraciju;
> zlatna (žuta) označava sreću, bogatstvo, razum, svjetlo;
> srebrna (bijela) označava čistoću, mir, duhovnost, vjernost;
> crvena (u starijem grbu) ljubav, strast, radost, velikodušnost.

Toliko od mene za ovaj post. Nadam se da je bio zanimljiv. Ako je negdje vidite grešku ili mislite da je neka informacija kriva, slobodno mi javite na mail (vidi lijevi stupac na blogu) :) Servus i najte kaj zameriti

Kaj velite (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom